LIST OF CUIZINE EDITORIAL ADVISORY BOARD MEMBERS

 

Renée Desjardins, Editor-in-Chief / Rédactrice en chef

Renée Desjardins, editor-in-chief of Cuizine: The Journal of Canadian Food Cultures / Revue des cultures culinaires au Canada, is an assistant professor at the School of Translation at the University of Saint-Boniface, in Winnipeg, Manitoba, Canada. She obtained her doctorate in Translation Studies and Canadian Studies at the University of Ottawa in 2013. Her research focuses primarily on the role translation plays in shaping of Canadian identities, including culinary identities. She has written on the subject of food and translation in a 2015 issue of The Translator along with the journal's founding editor, Nathalie Cooke, and colleague Marc Charron from the University of Ottawa ("Food and translation on the table: exploring the relationships between food and translation in Canada"). She also co-edited issue 3.1 of CuiZine in 2011.

Renée Desjardins, rédactrice en chef de Cuizine: The Journal of Canadian Food Cultures / Revue des cultures culinaires au Canada, est professeure adjointe à l'École de traduction à l'Université Saint-Boniface, à Winnipeg (Manitoba, Canada). Elle détient un doctorat en traductologie et en études canadiennes de l'Université d'Ottawa (2013). Sa recherche est axée sur le rôle que joue la traduction dans la création et la représentation d'identités canadiennes, notamment les identités culinaires. Avec ses collègues Nathalie Cooke (fondatrice de la revue) et Marc Charron (Université d'Ottawa), elle a rédigé un article au sujet de la traduction et des études alimentaires au Canada qui a paru dans la revue The Translator ("Food and translation on the table: exploring the relationships between food and translation in Canada"). Elle a également co-dirigé le numéro 3.1 de la revue CuiZine en 2011.

Nathalie Cooke, Founding Editor / Fondatrice de la revue

Nathalie Cooke, founding editor of Cuizine: The Journal of Canadian Food Cultures / Revue des cultures culinaires au Canada, is Professor of English at McGill University. Her publications focus on the shaping of taste through Canadian literature, culture, and food ways. Author of a biography of Margaret Atwood (1998) and a critical companion to her work (2004), she is editor of What's to Eat? Entrées into Canadian Food History (McGill-Queen's University Press, 2009).

Nathalie Cooke, fondatrice de la revue Cuizine: The Journal of Canadian Food Cultures / Revue des cultures culinaires au Canada, est professeure titulaire à l'Université McGill. Ses publications concernent la formation du goût dans la littérature, la culture, et les habitudes alimentaires canadiennes. Auteure d'une biographie de Margaret Atwood (1998) et d'un guide critique de son oeuvre (2004), elle a aussi édité What's to Eat? Entrées into Canadian Food History (Presses des Universités McGill-Queen's, 2009).





Taiaiake Alfred

Taiaiake Alfred is a Professor in the Indigenous Governance Program at the University of Victoria. He has been a consultant and advisor to First Nations government for over 20 years, and his current work focuses on analyzing the effects of environmental contamination on communities and developing land-based approaches of cultural restoration. He studied at Concordia University and Cornell University, where he earned a Ph.D. in political science. His writing is diverse and includes two influential books on Indigenous politics, Peace, Power, Righteousness (Oxford UP) and Wasáse (UTP). Taiaiake was born at Tiohtiáke (Montréal) and divides his time between Kahnawake and Victoria, BC.

Taiaiake Alfred est professeur au Indigenous Governance Program de l'Université de Victoria. Il est conseiller et consultant de gouvernement des Premières Nations depuis plus que 20 ans. Ses travaux actuels concernent l'analyse des effets de la pollution environnementale sur les communautés et le développement des méthodes de restauration culturelle ancrés dans le territoire. Il est ancien étudiant de l'Université Concordia et l'Université Cornell, où il a obtenu un doctorat en science politique. Parmi ses oeœuvres diverses sont deux livres très remarqués sur la politique indigène, Peace, Power, Righteousness (Presses universitaires d'Oxford) et Wasáse (Presses universitaires de Toronto). Taiaiake est né à Tiohtiáke (Montréal) et il partage ses temps entre Kahnawake et Victoria (Colombie-Britannique).


Norma Baumel Joseph

Norma Baumel Joseph is a Professor in the Department of Religion of Concordia University, Montreal, where she supervises the Women and Religion specialization and is an Associate of the Institute for Canadian Jewish Studies. She has published numerous articles on Jewish law and gender and is currently working on an anthropological study of food, identity and gender. She is founding co-director of the Azrieli Institute for Israel Studies and has long been the chair of the Canadian Jewish Congress Charities National Jewish Archives.

Norma Baumel Joseph est professeure au département de religion de l'Université Concordia de Montréal où elle est en charge de la spécialisation "Femmes et Religion" et est également membre de l'Institut d'études juives canadiennes. Elle a publié de nombreux articles sur la loi juive et le genre et travaille actuellement à une étude anthropologique sur l'alimentation, l'identité et le genre. Elle est la codirectrice fondatrice de l'Institut Azrieli d'études sur Israël et est depuis longtemps la présidente des Archives du Congrès juif canadien, Comité des charités.


Vikram Bhatt

Vikram Bhatt is a Professor of Architecture at McGill University. He works in the field of urban design and housing and on the questions of food security and sustainability in the built environment. He was a Member of the Board of Directors of Santropol Roulant, a leading NGO that has innovatively used food as a vehicle to break intergenerational social and economic barriers. Since its establishment, in 2013, he is a Member of the City of Montreal's Permanent Committee on Urban Agriculture that promotes growing food within and around the city.

Vikram Bhatt est professeur d'architecture à l'Université McGill. Il travaille dans le domaine du design urbain, du logement et s'intéresse aux enjeux de l`environnement durable et de la sécurité alimentaire . Il était membre du Comité d'administration du Santropol Roulant, une ONG innovatrice qui utilise la nourriture comme véhicule pour briser l'isolement social et économique entre les générations et les cultures. Depuis sa création en 2013, il siège au Comité de travail permanent de la collectivité montréalaise en agriculture urbaine qui cherche à promouvoir l`agriculture dans la ville et ses environs.


Victoria Dickenson

Victoria Dickenson is the Director and CEO of the McMichael Canadian Art Collection in Kleinburg, Ontario. She was formerly Executive Director of the McCord Museum in Montreal. After completing the Museum Studies Programme at the University of Toronto, she received her PhD in Canadian history from Carleton University. She has a deep and abiding passion for material culture, the actual "stuff" of history, and she loves to cook.

Victoria Dickenson est la présidente directrice générale de la collection McMichael d'art canadien à Kleinburg en Ontario. Elle est aussi l'ancienne directrice exécutive du Musée McCord de Montréal. Après avoir suivi le programme de muséologie de l'Université de Toronto, elle a obtenu son doctorat en histoire canadienne à l'Université Carleton. Elle a une grande et vivante passion pour la culture matérielle, la vraie substance de l'histoire, et elle adore cuisiner.


Lynette Hunter

Lynette Hunter is Distinguished Professor of the History of Rhetoric and Performance at University of California, Davis (lynettehunteronline.com). An alumnus from Queen's University, and PhD from Edinburgh University, she co-founded the Leeds Food History Symposium and worked closely with Alan Davidson on Prospect Books publications. She has written extensively on the history of printed and illustrated books related to food production, cookery, preservation, serving, and culture in the post-medieval period. Her performance work using foodstuffs can be found at: lynettehunterperformance.com, which site is integrated into a new book from McGill-Queen's University Press, Disunified Aesthetics (2014). Currently she has just finished a database of food and household books printed in Britain 1475-1914: householdbooks.ucdavis.edu.

Lynette Hunter est professeure distinguée de rhétorique et des arts de la scène à l'Université de Californie, Davis. Ancienne étudiante de l'Université Queen's avec un doctorat de l'université d'Edinburgh, elle a cofondé le Congrès de l'histoire culinaire à Leeds en Angleterre et a travaillé en collaboration avec Alan Davidson sur les publications de Prospect Books. Elle est l'auteure de nombreuses publications sur l'histoire des livres imprimés et illustrés liés à la production alimentaire, la cuisine, la conservation, le service et la culture au cours de la période postmédiévale. Ses oeuvres artistiques faisant usage de denrées alimentaires peuvent être vues à lynettehunterperformance.com et ils sont liés à son livre intitulé Disunified Aesthetics (2014). Elle vient de produire une base de données sur les livres traitant de l'alimentation et du foyer en Grande-Bretagne de 1475 à 1914: householdbooks.ucdavis.edu.


Mustafa Koc

Mustafa Koc is Professor of Sociology at Ryerson University. He received his BA at Bogazici University in Istanbul, Turkey, MA at University of Waterloo, and PhD at the University of Toronto. His research and teaching interests involve food studies, food security and food policy, globalization and sociology of migration. He was among the founders of the Centre for Studies in Food Security, Food Secure Canada, and the Canadian Association for Food Studies. He has various publications on sociology of agriculture and food, food studies, and immigration, including For Hunger-proof Cities (1999), Working Together (2001), and Interdisciplinary Perspectives in Food Studies (2008).

Mustafa Koc est professeur au département de sociologie de l'Université Ryerson. Il a obtenu son diplôme universitaire de l'Université Bogazici à Istanbul en Turkie, son diplôme de maîtrise de l'Université de Waterloo, et son doctorat à l'Université de Toronto. Ses recherches et les cours qu'il donne concernent l'étude, la sécurité et la politique de l'alimentation aussi bien que la mondialisation, et la sociologie de la migration. Il était un des fondateurs du Centre for Studies in Food Security, Sécurité Alimentaire Canada, et l'Association Canadienne des Études sur l'Alimentation. Il est l'auteur de publications divers sur la sociologie de l'agriculture et l'alimentation, les études sur l'alimentation, et l'immigration, dont For Hunger-proof Cities (1999), Working Together (2001), et Interdisciplinary Perspectives in Food Studies (2008).


Joshua Kotin

Joshua Kotin is currently Assistant Professor of English at Princeton University, specializing in American literature, poetry and poetics, and modernism. An alumnus of McGill and the University of Chicago, he served as Editor of the literary journal Chicago Review from 2005 to 2008.

Joshua Kotin est professeur adjoint au département d'anglais de l'Université de Princeton. Il est spécialiste de littérature américaine et, plus particulièrement, de poésie, poétique et modernisme. Ancien élève de l'Université McGill et de l'Université de Chicago, Joshua Kotin a été rédacteur du Chicago Review de 2005 à 2008.


Jean-Pierre Lemasson

Jean-Pierre Lemasson is Associate Professor in the Department of Urban and Tourist Studies at the Université du Québec à Montréal. His major research areas are the history and gastronomy of cuisine, Quebec's cultural heritage, and the links between food ways, identity, and gastrotourism. He has published extensively on Quebec's cuisine. The most recent are Destinations et territoires (Éditions Téoros-PUQ, 2009) with Philippe Violier, the special issue of Cuizine on the concept of terroir (Spring 2010, 2.2) with Amy Trubek, as guest co-editor , and Chroniques gastronomiques québécoises (Del Buso editor, 2012). He published an article about l'oeuf sur le plat in Cuizine (2013, 4.1). He is currently member of CARTV, which manages Québec reserved designations and Editorial Board member of International Journal of Gastronomy and Food Science.

Jean-Pierre Lemasson est professeur associé au département d'études urbaines et touristiques de l'Université du Québec à Montréal. Ses champs de recherche principaux sont l'histoire de la gastronomie et de la cuisine, le patrimoine culinaire québécois, les rapports entre l'alimentation, l'identité et le tourisme gourmand. Il est l'auteur de nombreuses publications sur la cuisine du Québec. Les plus récentes sont en co-direction avec Philippe Violier, Destinations et territoires (Éditions Téoros-PUQ, 2009), en co-direction avec Amy Trubek le numéro de Cuizine portant sur les enjeux du terroir (Printemps 2010, vol 2.2) et Chroniques gastronomiques québécoises (Éditions del Busso, 2012). Il a récemment publié un article - l'oeuf sur le plat - dans Cuizine (2013, 4.1). Il est actuellement membre du CARTV qui a pour mission de gérer les appellations réservées québécoises et du comité éditorial de International Journal of Gastronomy and Food Science.


Lenore Newman

Lenore is an associate professor in the Department of Geography and the Environment at the University of the Fraser Valley, and holds a Canada Research Chair in Food Security and Environment. She studies urban food systems, farmers' markets, Canadian cuisine, and the link between ecosystem health and vibrant food systems, and also researches the role of farming on the urban/rural fringe. She writes widely on the subject of Canadian cuisine and the development of culinary trends on the Pacific Rim and lives in Vancouver, Canada.

Lenore est une écrivaine et chercheure qui vit à Vancouver et dirige une Chaire de recherche du Canada sur la sécurité alimentaire et l'environnement au département de géographie de l'Université de Fraser Valley. Elle étudie les systèmes urbains d'alimentation, les marchés agricoles, la cuisine canadienne et le lien entre la santé de l'écosystème et les structures alimentaires dynamiques. Elle travaille présentement à un compendium de cuisine canadienne qui fait la lumière sur les aliments menacés par l'environnement.


Gwendolyn Owens

Gwendolyn Owens is Director of the Visual Arts Collection at McGill University. She writes on North American art and architecture, focusing often on subjects that cross the boundaries between art, cultural history, architecture, and design. In the area of food and architecture, her interest centres on ideas that shape the design and decoration of kitchens.

Gwendolyn Owens est la Directrice de la Collection d'art visuel à l'université McGill. Son écrit porte sur l'histoire de l'art Nord Américain et s'intéresse particulièrement aux sujets qui mêlent art, histoire et architecture. Elle se penche notamment sur les idées qui influencent le design et la décoration des cuisines, lieu où l'architecture, rencontre la gastronomie.


Lara Rabinovitch

Lara Rabinovitch explores food, ethnicity, and Jewish history and culture in a variety of academic and popular outlets. She is a PhD candidate at NYU University where she is writing her dissertation on the early twentieth century Romanian Jewish migration to the United States and Canada. She is also co-editor of Choosing Yiddish (Wayne State University Press, 2012) and, as Managing Editor, helped launch CuiZine in 2008. Her publications have appeared in Gastronomica, Food, Culture and Society, Prooftexts: Journal of Jewish Literary History, and Women in American History: An Encyclopedia, for which she also acted as Assistant Editor.

Lara Rabinovitch examine l'alimentation, l'ethnicité, ainsi que l'histoire et la culture juives dans de multiples médias universitaires et populaires. Doctorante à l'Université de New York, elle rédige actuellement une thèse qui porte sur l'émigration des Juifs roumains aux Etats-Unis et au Canada au début du 20e siècle. Elle est aussi la coéditrice de Choosing Yiddish (Wayne State University Press, 2012) et, en qualité de rédactrice adjointe, elle a participé au lancement de CuiZine en 2008. Ses travaux ont paru dans Gastronomica, Food, Culture and Society, Prooftexts: Journal of Jewish Literary History ainsi que Women in American History: An Encyclopedia, projet pour lequel elle était aussi éditrice assistante.


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